Roti Puri Versi Bakar (Breadmaker)
Dah lama rasanya tak guna breadmaker kat rumah. Dari dibiar berkarat. Haaa marilah buat sarapan pagi ni. Dah jom check it out bahan bahan dan cara membuatnya.
Bahan bahan:
2 cawan tepung
3 sudu minyak
1/2 sudu kecik kfc
1 sudu gula
3/4 air suam
Yis 1 sudu
Cara2
1. Masukkan yis tadi kedal air suam beserta gula untuk aktifkan yis. Tunggu smpai berbuih
2. Brg2 lain selain NO1 boleh lah terus masuk dalam BM
3. Masukkan yis yg sudah berbuih ke dalam bahan2 tadi. Tekan butang 8(dough)
4. Keluarkan doh. Bulat2 kan. Dapatlah dalam 6-7 doh. Biarkan kembang seketika
5.Canaikan bentuk bulat dan masak atas pan.
6. Tadaaa siap. Cicah bersama sambal tumis bawang.
Senangkan. Roti puri asal kena goreng dalam minyak. Gemukk kotttt. Tu yang kita bakar tu. At least kurang sikit lemak bertambah. Selamat mencuba:)
Bahan bahan:
2 cawan tepung
3 sudu minyak
1/2 sudu kecik kfc
1 sudu gula
3/4 air suam
Yis 1 sudu
Cara2
1. Masukkan yis tadi kedal air suam beserta gula untuk aktifkan yis. Tunggu smpai berbuih
2. Brg2 lain selain NO1 boleh lah terus masuk dalam BM
3. Masukkan yis yg sudah berbuih ke dalam bahan2 tadi. Tekan butang 8(dough)
4. Keluarkan doh. Bulat2 kan. Dapatlah dalam 6-7 doh. Biarkan kembang seketika
5.Canaikan bentuk bulat dan masak atas pan.
6. Tadaaa siap. Cicah bersama sambal tumis bawang.
Senangkan. Roti puri asal kena goreng dalam minyak. Gemukk kotttt. Tu yang kita bakar tu. At least kurang sikit lemak bertambah. Selamat mencuba:)
Comments
Post a Comment